Image_001

PRESSMEDDELANDE

Stockholm den 4 september 2014

DIVINE DS: ESSENSEN AV DS

Stärkt av framgångarna med över 500 000 sålda bilar världen över på fyra år, tar DS under 2014 steget fullt ut och blir ett eget bilmärke. Den senaste skapelsen är konceptbilen DIVINE DS, ett koncentrat av varumärkets hela DNA. Bilen har designats och skapats i Paris, Frankrike, och förkroppsligar hela DS:

  • Unika stilkoder: DIVINE DS är kompakt (4,21 m) med fyra dörrar, stålgrå med subtila reflexer. Kraftfull, stilren och förförisk drar den till sig allas blickar. Dess sinnliga och sensuella profil kompletteras med kraftfulla grafiska element såsom ”DS Wings”, de markerade sidolinjerna och den världsunika takutformningen. En unik utsida och exceptionell insida! Insidan saknar motstycke med sin djärva utformning och tekniska touch, spektakulära och kontrastrika skönhet. Den präglas av avantgardism, är raffinerad och så sofistikerad som man kan förvänta sig av en DS.

  • Djärvhet: DIVINE DS bygger på det exklusiva konceptet ”Hypertypage” och är ett helt nytt sätt att uppleva bilen på. Kunderna kan välja inredning i haute couture-klass som helt speglar deras personligheter. Interiören i kupén kan fås i tre olika utbytbara teman, vart och ett med en egen unik personlighet.

  • Fransk elegans: DIVINE DS är resultatet av möten med kända varumärken som vart och ett är ledande på sitt område, från Maison Lesage som har utfört broderierna till Swarovski som står bakom kristallerna. Allt detta bevisar att DS vill och kan flytta gränser och förena olika världar, något som är helt nytt inom bilvärlden!

  • Teknik med stil: DIVINE DS är temperamentsfull och levande: futuristiska och avantgardistiska lampor med strömmande blinkersljus, laserteknik, fasetter på taket under vilka det finns en backkamera och optimal aerodynamik. Invändigt syns tekniken genom en förarplats som inspirerats av formen i en ”cockpit” och unika digitala lösningar (pekskärm, 3D-text osv.)

”DIVINE DS är resultatet av vårt kunnande. Tack vare den perfekta kombinationen av elegans och teknik är denna konceptbil essensen av vad DS är och kommer att vara. DIVINE DS kommunicerades bara några veckor efter att varumärket såg dagens ljus och uttrycker verkligen den unika personlighet som finns hos DS.” Yves Bonnefont, verkställande direktör för märket DS.

CL 14.117.004_DIVINE DS_front

UNIKA STILDRAG – Förförisk silhuett

DIVINE DS är med sina 4,21 m på längden och 1,98 m på bredden en kompakt fyradörrarsbil. Med långsträckta linjer och låg körställning (1,35 m höjd) har den en kraftfull och karismatisk stil, och är väl uppbyggd på 20” däck. Dess sinnliga och sensuella profil står i fin kontrast till de grafiska kromelementen. DIVINE DS kommer i gråmetall med subtila reflexer som framhäver linjerna. En modell som drar till sig allas blickar med sin djärva stil som går helt i linje med DS-serien.

Fronten är bred och kraftfull, och följer ”DS Wings”-profilen som togs fram för DS 5LS och DS 6. Fronten är något mer markerad vilket ger den mer status. I mitten framhävs DS-emblemet snyggt av kylargrillen. Kylargrillen väcker en känsla av rymd med krom i olika nyanser på element i form av diamantspetsar i olika storlekar.

De skarpa sidolinjerna på DIVINE DS är tydligt markerade. Designerns första stildrag syns väl. Ett stildrag som sätter sin prägel på sidostycket som tar sin början runt bakljusen och avslutas naturligt vid fronten. Draget understryks av en kromad inramning av låset och ger spänning och dynamik åt hela silhuetten. Den kromade inramningen döljer även dörrhandtagen gör designen därmed ännu mer raffinerad. Trösken har en noggrant utmejslad och kromad linje, i likhet med konsolens utformning, vilket accentuerar den slanka silhuetten på ett subtilt sätt.

Andra faktorer som understryker den kraftfulla stilen: takytan. DIVINE DS har ett tak som är unikt i världen och vars ytterskikt påminner om fjällen hos en reptil. Fjäll som speglar kontrasterna från matt och sidenmatt, och går från opacitet till transparens, så att ljuset får liv i kupén men även utanför genom reflexerna. Fjällmönstret går ända ner över bakrutan och finns även på backspeglarna. En unik och spännande lösning som står i vacker kontrast mot bakpartiets sinnliga och sensuella profil.

Avantgardistisk interiör

DIVINE DS har en spektakulär och kontrastrik interiör, där föraren är omgiven av markerade detaljer och passagerarplatsen präglas av rymd och följsamhet.

På passagerarsidan täcks konsolen och instrumentbrädan av ett helgjutet stycke som sedan svänger mot dörrpanelerna. Den här luftiga draperingen bäddar in passageraren i en känsla av haute couture, långt ifrån vad som är standard i vanliga bilar. En upplevelse som talar till alla sinnen.

På förarsidan har inredningen formats med samma omsorg som om det vore ett smycke. Mittkonsolen, som är placerad likt en bilens ryggrad, innehåller allt som föraren behöver. Kristallklar, ståtlig och täckt av vitguld bidrar den till att ge interiören en helt ny elegant och sofistikerad känsla. Mittkonsolen har även knappar, ”toggle switches”, som utgörs av måttbeställda stenar och i mitten sitter en digitalklocka med innefattade stenar runt om. Svart granit med guldstänk framhäver mittkonsolen.

Den rektangulära ratten är något av en upplevelse som utlovar en körupplevelse på ny nivå.

Sätena är dessutom en grafisk nytolkning av den klockarmbandsinspirerade kollektionen som förstärker den exklusiva DS- karaktären och ger ännu större komfort. Sätena är klädda med exklusivt anilinläder. Garveriet Seton har noga valt ut och berett skinn av högsta kvalitet. Den grå kulören, som går åt det varma hållet, förstärker metallinslagen i vitguld och varje program.

Avsaknaden av bakruta ger baksätet en intim och sofistikerad inramning. ETT NYTT SÄTT ATT UPPLEVA BILEN: ”HYPERTYPAGE”

DS är ett innovativt varumärke som nu lanserar konceptet ”hypertypage” för DIVINE DS. Konceptet är helt nytt och innebär inte bara personlig anpassning, utan kunden kan välja klädsel som är i klass med haute couture med material som sällan använts i bilvärlden. Det går att variera mellan tre olika interiörer tack vare att instrumentbrädan och insidan på dörren kan bytas ut på bara 15 minuter. Tre olika ”dress codes” som står för tre helt olika personligheter, eller växlas beroende på humör:

  • ”Mâle” är en sober och modern miljö som blandar naturlig kolfiber, som används som textil, och patinerat och glättat skinn. En mycket maskulin blandning av material som skapar en miljö som inbjuder till körning. Helheten accentueras av röda och svarta sömmar.

  • ”Parisienne Chic” bjuder in till en raffinerad och elegant parisstil med inslag av material från haute couturens värld. Elfenbensvitt skinn av bästa kvalitet blandas med plisserad och broderad sidensatin med pärlor och kristaller på dörrpanelerna. Det internationellt kända Maison Lesage står bakom broderierna i DS-mönstret.

  • ”Fatale Punk” har en kaxigare look men också mörkare och mer glamorös. I fokus står riktigt svart, stoppat skinn med fastnitade kristaller. Den subtila stilen biter verkligen tag. Dörrpanelerna är klädda med Swarovskikristall, ett material som glittrar vackert tack vare de miljontals små fint slipade kristallerna. Helt enkelt en rockig miljö!

”Hypertypage” erbjuder djärva lösningar och ger liv åt DIVINE DS. Denna exklusiva valmöjlighet är ett bevis på att DS vill ge sina kunder en bil som speglar deras personlighet.

FRANSK ELEGANS I MODERN TAPPNING

DIVINE DS är mer än en konceptbil. Inom bilvärlden är det första mötet någonsin mellan olika stora varumärken som vart och ett står för kunnande och enastående kvalitet. ”För DS vill vi ha det bästa: de bästa samarbetsparterna som är ledande inom sina områden. Vi vill också vara först med att utforska nya områden”, säger Thierry Metroz, designchef för DS. Genom sina samarbeten visar DS att man bryr sig om allt från minsta detalj till materialval, något man sällan ser i bilbranschen.

Kristall från Swarovski

Swarovski har lyckats skapa sig ett namn inom lyx- och modevärlden, och företaget är välrenommerat hos haute couture- husen. De främsta namnen inom den franska modevärlden samarbetar med detta ledande varumärke. Magin består till stor del i hemligheten bakom tillverkningen av Swarovskikristallen och slipningen av kristallen som gör den utsökt och gnistrande.

Här är det DS som har tagit hjälp av det framstående företaget. Kristallen från Swarovski förhöjer profilen utvändigt och skapar en iögonfallande effekt på lamporna. Invändigt pryds dörrpanelerna och instrumentbrädan på ett smakfullt sätt av den legendariska kristallen.

Broderier från Lesage

Ett annat helt unikt samarbete inom bilbranschen är det mellan DS och Maison Lesage som gör de främsta broderierna i Frankrike. Ända sedan 1860 samarbetar företaget som är mästare i konsthantverk med världens mest framstående modehus. Broderi är ett minutiöst och helt hantverksmässigt arbete, en konst som består och där dyrbara material såsom siden, pärlor och kristall används.

Med interiören, som fått benämningen ”Parisienne Chic”, får konstformen verkligen bre ut sig. Broderiet förhöjer intrycket av de valda materialen och av DS som märke.

Dessa unika samarbeten visar ännu en gång DS förmåga att flytta gränser och förena olika världar. De utgör ett bevis på DS vilja att gestalta lyx ”à la français’”.

TEKNIK OCH STIL I LYCKAD KOMBINATION

En levande profil

Tekniken ger liv åt DIVINE DS framför allt genom de futuristiska och avantgardistiska lamporna.

Ljussignaturen fram har inspirerats av DS 3. Designen består av fristående LED-moduler och påminner om en bädd av diamanter. Strålkastarna framhävs av en spegel med Swarovskikristall som levandegör ljuset, och för de strömmande blinkersljusen används laserteknik. Laserljusen på DIVINE DS består av två modulbaserade effektiva laserdioder. Ljusintensiteten blir därmed kraftfull med 50 procent mer ljuseffekt än med traditionella LED-lampor. Lasertekniken kompletterar LED-strålkastarna från 60 km/h. Fiberoptik leder fram ljuset till strålkastarna för att få en exakt och omedelbar reglering. Laserdioderna har dessutom placerats i motorrummet så att de ska skyddas vid en eventuell stöt eller om strålkastarglaset går sönder. Laserljus är dessutom en effektiv teknik eftersom dess livslängd motsvarar bilens. Laserljusen stör heller inte övriga förare på vägen, eftersom inbyggda kameror automatiskt justerar strålkastarnas position.

På bakpartiet används full LED-teknik för ljusen som levandegörs med infällbara paneler som leker med ljuset. Panelerna aktiveras på natten och vid bromsning. Det ger en magisk och hypnotisk effekt som kompletteras av strömmande blinkersljus.

Bakrutan är klädd med fasetter som reser sig för att göra DIVINE DS så aerodynamisk som möjligt. Vid en av dessa fasetter finns en kamera för att säkerställa sikten bakåt. Även här syns en lyckad kombination av teknik och stil med en reptilliknande design.

20 tumsfälgarna har ett helt nytänkande mönster med flytande ekrar som inte går in till mitten av däcken. Det är en teknisk bedrift som ger fälgarna en känsla av rymd och visar på aerodynamiken hos DIVINE DS.

En ”cockpit-teknik”

Inuti DIVINE DS framhävs tekniken genom en förarplats i ”cockpit-stil” som har allt man kan önska av digital teknik. Tekniken finns där för körupplevelsen men är också ett estetiskt inslag som gör insidan på DIVINE DS ännu mer raffinerad.

Hela styrsystemet för DIVINE DS är samlat på en pekskärm i HD-kvalitet med en storlek på hela 10,4 tum. Denna flerfunktionsskärm är fäst på takkonsolen vilket frigör utrymme på instrumentbrädan. Den ersätter också backspegeln i mitten, eftersom den möjliggör sikt bakåt.

På rutan framför föraren finns en head up-display där viktig körinformation projiceras. Denna information finns ovanför ratten och kompletteras med 3D-text bakom ratten. Den här tredimensionella informationen visualiserar navigeringen utan att föraren behöver släppa blicken från vägen.

Effektiv motor med hög prestanda

DIVINE DS har en 1.6 THP turbomotor med direkt bensininsprutningssystem. En motor på 270 hk som motsvarar DIVINE DS dynamiska temperament. Den höga prestandan garanteras genom en maxeffekt på 199 kW vid 6 000 varv/min och maximalt vridmoment på 330 Nm mellan 1 900 varv/min och 5 500 varv/min.

Hög prestanda innebär inte att miljöaspekten glöms bort. Motorn uppfyller nämligen Euro6-standarden och har ett koldioxidutsläpp på bara 145 g/km.

Konceptbilen DIVINE DS presenterades torsdag den 4 september 2014 och ställs ut på stiltävlingen i Chantilly söndag den 7 september 2014 och därefter på internationella bilsalongen i Paris från torsdag 2 oktober 2014.

PRESSKONTAKT:

Lena Rönnelius Ericson, informationschef,

CITROËN SVERIGE, Finspångsgatan 54B; 163 88 Spånga lena.ericson@citroen.com, 070-57506 99, www.presse.citroen.com, www.citroen.se

Om DS

Citroën lanserade DS i mars 2010 i samband med den nya modellen DS3 och är idag ett premiummärke. DS inspireras av franskt kunnande och förkroppsligar den innovation och unika stil som finns i arvet från 1955 års DS. DS-serien riktar sig till kunder som vill ha en bil med personligt uttryck och består idag av fem modeller: DS 3, DS 3 Cabrio, DS 4, DS 5 och DS 5LS (säljs endast i Kina). DS-serien särskiljer sig med sin stil, upplevelse och elegans men också avancerade teknik, framför allt med diesel hybriddrivlina 4×4, Hybrid4, som finns i DS 5. I Europa distribueras DS av Citroën på särskilda utställningsplatser och i Kina säljs serien genom ett eget återförsäljarnät. För kunderna är DS en varumärkesupplevelse som inte bara begränsar sig till produkten, utan även innefattar exklusiva premiumtjänster framför allt genom medlemsklubben DS PRIVILÈGE. Under 2013 var framgången med DS ett faktum med 120 000 sålda bilar. Vid årsskiftet hade därmed 410 000 bilar sålts sedan lanseringen.